Natural Balance

Natural Balance Hoofcare

Natural Balance – Natuurlijke Balans – Is een methode die uitgaat van de natuurlijke werking van de hoef en er naar streeft de juiste balans in de hoef en dus de beweging van het paard te vinden. De Natural Balance methode komt uit Amerika en is ontwikkeld door Gene Ovnicek. Twintig jaar lang werkte hij als regulier hoefsmid en merkte dat hij regelmatig hoefproblemen tegen kwam die hij niet kon oplossen met zijn kennis als regulier hoefsmid. Op zoek naar antwoorden heeft hij daarom twee jaar lang uitgebreid onderzoek gedaan naar wilde paarden. Uit de resultaten van dit onderzoek is een protocol ontstaan. Dit protocol is aangepast zodat het kan worden toegepast op onze gedomesticeerde paarden.


Wat houdt Natural Balance in?

• Natural Balance is meer inzicht krijgen in de hoef door wetenschappelijk onderzoek en observaties van de natuurlijke hoef.

• Natural Balance is begrijpen wat gezond en normaal is. En wat vervormd en abnormaal is. En hoe prestaties en rad zijn beïnvloed wordt door ongezonde en vervormde hoeven.

• Natural Balance is begrijpen wat een goed functionerende hoef is en hoe je evenwicht kunt bereiken rond het hoefgewricht.

• Natural Balance is een verzameling richtlijnen om de hoef te bewerken dat de biomechanische werking ondersteund, met speciale aandacht voor de functie van het onderbeen en mediale/laterale balans.

• Natural Balance is een verzameling richtlijnen die helpen de beweging van het paard beter te begrijpen vanuit het oogpunt van prestatie en rad zijn (hoeflanding, paslengte, enz).

 

Belangrijk in de Natural Balance methode zijn de functie van de straal, zool en verzenen (hielen). Deze onderdelen van de hoef hebben een dragende functie en zorgen o.a. dat het hoefbeen wordt ondersteund en in de juiste positie gehouden wordt. De zool groeit parallel aan het hoefbeen en is hierdoor een goede leidraad om de juiste verhoudingen en balans in de hoef te vinden en de hoef juist te kunnen bekappen.

Door het breedste gedeelte van de hoef op te zoeken kan worden gekeken hoe het draagvlak is verdeeld en waar het ideale afrolpunt hoort te zitten. De straal heeft een belangrijke rol in de doorbloeding van de hoef en wordt ook wel het tweede hart van het paard genoemd. Tevens zorgt de straal voor schokdemping en zitten er druksensoren in de straal die zorgen voor tast van de grond. Het is daarom belangrijk dat de straal niet te ver weggesneden wordt.

 

Ideale verhoudingen in de hoef

Tekening hoef

 

Een Natural Balance hoefsmid streeft ernaar om het paard op blote voeten te laten lopen, maar werkt ook met ijzers als dit voor het paard de beste optie is. In de meeste gevallen wordt dan gebruik gemaakt van een speciaal Natural Balance ijzer. Dit ijzer ligt indien nodig wat meer naar achter, op de plek waar de hoef hoort af te wikkelen (het afrol punt).


“De Natural Balance methode heeft niet alleen maar te maken met wilde paarden, het afrolpunt of een speciaal ijzer, maar eigenlijk meer met het bereiken van de juiste hoefwerking en het voorkomen van kreupelheid en hoefproblemen. De methode zorgt voor een juiste biomechanische werking van de hoef waardoor het paard goed en gezond kan bewegen”.

 

Meer informatie over Natural Balance kunt u vinden op de website van de Equine Lameness Prevention Organization: www.lamenessprevention.org